Tarım ve Orman Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü (Yaban Hayatı Daire Başkanlığı)’ndan yapılan açıklamaya istinaden American Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Bully ırkı köpekler tehlike arz eden hayvanlar olarak belirlenmiş olup, “Tehlike Arz Eden Hayvanlar İle İlgili Genelge” 07.12.2021 tarihinde yürürlüğe girmiştir.
Bu minvalde; Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio, Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekleri üretmek, sahiplenmek, sahiplendirmek, barındırmak, beslemek, takas etmek, sergilemek, hediye etmek ve bunların ülkemize girişini, satışını ve reklamını yapmak yasaklanmış olup bu hükme aykırı davrananlara 5199 sayılı Kanunun 28 inci maddesi kapsamında idari yaptırım uygulanacaktır. Amerikan Pitbull Terrier, Dogo Argentino, Fila Brasilerio Japanese Tosa, American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpekleri, bu Genelge yürürlüğe girdiği tarihte elinde bulunduranlardan, 14.01.2022 tarihine kadar hayvanlarını kısırlaştıran ve buna dair belgeyle birlikte Bakanlığımıza başvurarak veri tabanına kayıt ettirenler hakkında 5199 sayılı Kanunda öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanmayacaktır.
14.07.2021 tarihinden önce sahiplenilmiş Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino ve Fila Brasilerio ırkı köpeklerden, 14.07.2021 tarihinden önce gebe kalmış olanların kısırlaştırma işlemi için hayvanların doğum yapması, yavruların dört aylık olması beklenecektir.
Bu Genelgenin yürürlüğe girmesinden önce gebe kalmış American Staffordshire Terrier ve American Bully ırkı köpeklerin de kısırlaştırma işlemi için hayvanların doğum yapması, yavruların dörtaylık olması beklenecektir. Bu hayvanların ölümü halinde Bakanlığa bilgi verilecek ve kayıttan düşürülmesi temin edilecektir. Kısırlaştırılan ve kayıt altına alınan bu hayvanlar, kayıt belgesiz, ağızlıksız ve tasmasız olarak dolaştırılamaz, halkın yoğun olarak bulunduğu yerler ile çocuk oyun alanları ve parklarına sokulamaz. Ağızlık ve tasma takma zorunluluğu ile halkın yoğun olarak bulunduğu yerlere ve çocuk oyun alanları ve parklarına girme yasağı, Genelgenin yürürlüğe girmesiyle birlikte uygulanmaya başlanacaktır. Bu fıkra hükümlerine aykırı hareket edenlere, on bir bin Türk lirası idarî para cezası verilecektir. Bu fıkrada belirtilen yasaklara aykırılığın tekrarı halinde, idarî para cezası verilecek ve hayvanlara el konulacak ve hayvan, konulabileceği bakımevi bulunan en yakın belediye tarafından hayvan bakımevine götürülecektir.
Söz konusu hayvanların sahibi olanlar, hayvanlarını en yakın bakımevine bırakabilirler. Bu hayvanların sokağa terki halinde otuz bin Türk lirası idarî para cezası verilecektir. Hayvan sahiplerince Genelge yürürlüğe girdiği tarihte sahiplerinin elinde bulundurulan söz konusu hayvanların kısırlaştırılarak 14.01.2022 tarihine kadar PETVET sistemine kaydettirilmek üzere İl ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvurulması gerekmektedir. Ayırca; bu işlemi yaptıranlar hakkında Kanunda öngörülen idari yaptırım hükümleri uygulanmayacaktır.
Fatsa Kaymakamlığı ile iş birliği içerisinde düzenlenen kent bayramlaşması, yoğun bir katılımla tarihi bir atmosferde gerçekleşti. Bayramın birlik ve beraberlik duygularını pekiştirdiği programda, şehir içinden ve il dışından gelen vatandaşlar hep birlikte Kurban Bayramı’nın coşkusunu yaşadı.
Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Kurban Bayramı dolayısıyla bir kutlama mesajı yayımlayarak tüm vatandaşların bayramını tebrik etti.
Fatsa Belediyesi Kültür Etkinlikleri kapsamında düzenlenen Felsefe ve Edebiyat Sohbetleri programının ikincisi, Gençlik Merkezi’nde yer alan serender alanında gerçekleştirildi.
Bu ayki sohbetin konusu ise insanlık tarihinin en temel sorularından biri olan “İnsan Olmak Ne Demektir?” idi. Programa konuşmacı olarak katılan Ordu Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenan Kuvancı, insan kavramına dair antik dönemden modern zamanlara uzanan felsefi yaklaşımları katılımcılarla paylaştı.
Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü ekipleri, yaklaşan Kurban Bayramı dolayısıyla merkez mahallelerde bulunan camilerde kapsamlı temizlik çalışması başlattı. Yapılan çalışmalarla cami içleri detaylı şekilde temizlenirken, avlu ve çevre düzenlemeleri de tazyikli suyla yıkanarak bayram namazına hazır hale getirildi.
Fatsa Belediyesi, şehir genelinde yaşam kalitesini artırmak ve ulaşımı kolaylaştırmak amacıyla birçok noktada eş zamanlı çalışma yürütüyor.
2025 Aile Yılı kapsamında, Fatsa Belediyesi ve Fatsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürlüğü tarafından kamu kurumlarında yürütülen koruyucu aile bilgilendirme çalışmaları devam ediyor. Bu kapsamda, Fatsa Sosyal Hizmet Merkezi Müdürü Mehmet Ekici ile Ordu Aile ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü Koruyucu Aile Birim Sorumlusu Emel Şahin, Fatsa Belediyesi'nde farkındalık çalışması gerçekleştirdi.
Fatsa Belediyesi Temizlik İşleri Müdürlüğü, 2025 yılı Kurban Hizmetlerinin Uygulanmasına Dair Tebliğ yayınladı. Tebliğe göre, kurumsal alanlar olan cadde, sokak ve parklarda kurbanlık hayvan kesimi yapılamayacak. Kesim sonrasında ortaya çıkan sakatat atıkları kurban sahibi tarafından gömülerek bertaraf edilmelidir.
Türkiye Halk Oyunları Federasyonu tarafından organize edilen Kulüpler Arası Bölge Birinciliği Yarışmaları, Fatsa’da yoğun katılım ve büyük bir ilgiyle gerçekleştirildi.
Fatsa Belediyesi’nin vizyon projelerinden biri olan Çerkezler Tepesi Bungalov Otel & Restoran kapılarını halka açtı. Doğayla iç içe mimarisi ve modern yapısıyla bölge turizmine yeni bir soluk getirecek eşsiz manzarasıyla dikkat çeken proje, hem konaklama hem de gastronomi alanında benzersiz bir deneyim sunuyor.
Fatsa Belediyesi, şehir genelinde sürdürdüğü altyapı, yol bakım ve onarım çalışmalarına devam ediyor. Vatandaşların ulaşım konforunu artırmak amacıyla Dolunay Mahallesi Eren Sokak, Yiğit Sokak ve Akçay Sokak; Şerefiye Mahallesi Şehit Mehmet Cihan Sokak; Kurtuluş Mahallesi Gün Sokak; Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Karakoç Sokak’ta asfalt tamir çalışmaları yürütülüyor.