
Fatsa Sosyal Hizmetler Müdürlüğü tarafından, 2 Nisan Otizm Farkındalık Günü nedeniyle etkinlik düzenlendi. Fatsa Orman İşletme Şefliğinde günün anlamına uygun olarak Mavi Ladin Ağacı diken otizmli küçük çocuklar ve aileleri sonrasında Fatsa Cumhuriyet Meydanında mavi balonlarını uçurdular.
Programa Kaymakam Ömer Lütfi Yaran, Fatsa Belediye Başkan Vekili Muharrem Okyay Sarıhan, Belediye Başkan Yardımcısı Ruhi Özbay, İlçe Emniyet Müdürü Sercihan Barutçu, Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Ekici’de katıldı.
“OTİZM SPEKTRUM BOZUKLUĞU DA BİR EKSİKLİK DEĞİL; BİR FARKLILIKTIR”
Programda bir konuşma yapan Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Ekici 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü” olup ülkemizde de bu konuda farkındalık yaratabilmek üzere çeşitli etkinlikler düzenlendiğini belirterek, “Bireysel farklılıklar yaş, cinsiyet, fiziksel görünüm, kişilik özellikleri vb. pek çok özelikler açısından diğerlerinden farklılaşma durumudur. Otizm spektrum bozukluğu da bir eksiklik değil; bir farklılıktır. Otizm Spektrum Bozukluğu, yaygın gelişimsel bozukluk terimiyle eş anlamlı kullanılan, ciddi sosyal etkileşim ve iletişim bozukluğunun yanı sıra, tekrarlı ve takıntılı davranışlarla kendini gösteren, hafiften ağıra kadar, değişen çeşitli özellikleri olan gelişimsel nörobiyolojik bir bozukluktur.
Otizm Spektrum Bozukluğu tüm dünyada artan tanı alma oranlarıyla dikkat çekmektedir. İki binli yıllarda her 150 çocuktan biri otizmli olarak tanılanırken, günümüzde bu oran her 50 – 60 çocuktan bire düşmüştür. Günümüzde Otizm Spektrum Bozukluğu olan çocukların, erken dönemde tanılanması mümkün olabilmekte, dolayısıyla nitelikli özel eğitim ve destek hizmetlerin sunulmasıyla yaşam işlevlerinde önemli ilerlemeler gerçekleşebilmektedir. Her engel grubunda olduğu gibi evde bir otizmli bireyin bulunması aile ilişkilerinde olumsuzluk yaratabilir. Bu durumda ailenin profesyonel destek almaktan kaçınmaması gerekir. Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler İl Müdürlüğü ve Sosyal Hizmet Merkezi olarak otizmli bireylerin ihtiyaçlarını karşılamak yaşam kalitelerini artırmak, toplumdaki temel hak ve özgürlüklerden faydalanmasını teşvik ve temin etmek, diğer bireylerle eşit koşullarda hayata tam ve etkin katılımlarını sağlamak amacıyla bireysel ve aile danışmanlıkları gibi çalışmalarda bulunmaktayız” dedi.
“ÖNÜMÜZDE DURAN TEK ENGEL TOPLUM İLE KAYNAŞMAK”
Otizmli Altay Aşık’ın annesi Fatma Aşık’da yaptığı konuşmada, “3 oğlum var hepsi birbirinden güzel, Altay diğerlerinden farklı, 6 yaşında iken öğretmenleri Altay da bir farklılık olduğunu söylemişlerdi, bende biliyordum ama yüzleşmek korkutuyordu, konduramıyorduk, bir anda çocuğunuzun farklı olduğunu öğrenmenizi kabullenemiyorsunuz. Altay şimdi 11 yaşında öğrenmeye devam ediyor, biz bunu başardık, önümüzde duran tek engel toplum ile kaynaşmak, biz Altay ile sinemaya tiyatroya gidemiyoruz, bir alışveriş merkezinde iken öfke nöbeti geçirdiği zamanlar olabiliyor ve insanlar bize çok tuhaf bir şekilde bakıyor, bizim için zor olan bir durum daha üzücü ve kırıcı bir hal almaya başlıyor. Keşke o anlarda yanımıza gelip sadece nasılsınız deseler. Son olarak bize farklı gözle bakılmasına zaten gerek yok ya da farklı davranılmasına gerek yok Altay’ ın ve diğer arkadaşlarının sadece bir farklılığı var yani herkese nasıl davranılıyorsa bize de öyle davranılması bizi mutlu eder. Çünkü bizim kabullenmemiz uzun zaman aldı sizin de kabullenmeniz bizi de Altay’ a da en büyük destektir” diye konuştu.
Cumhuriyet Meydanında düzenlenen programda Kaymakam Ömer Lütfi Yaran, Fatsa Belediye Başkan Vekili Muharrem Okyay Sarıhan, Belediye Başkan Yardımcısı Ruhi Özbay, İlçe Emniyet Müdürü Sercihan Barutçu, Sosyal Hizmetler Müdürü Mehmet Ekici’de otizmli çocuklara destek olmak için mavi balon uçurdular.

Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Kurtuluş Mahallesi’nde devam eden altyapı ve sosyal yaşam çalışmalarını yerinde inceleyerek mahalle sakinleriyle bir araya geldi. Ziyaret sırasında çocuklarla karşılaşan Başkan Kibar, miniklerin “Başkanım, pikniğimize katılır mısınız?” davetini geri çevirmedi ve onlarla keyifli bir sohbet gerçekleştirdi.

Fatsa Belediyesi, ulaşım altyapısını güçlendirmeye yönelik yatırımlarına hızla devam ediyor. Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Belediye Meclis Üyesi Muharrem Okyay Sarıhan ve teknik ekiple birlikte Kurtuluş Mahallesi’nde yürütülen PMT serim çalışmalarını yerinde inceleyerek vatandaşlarla bir araya geldi.

Bolaman Havzası Projesi kapsamında, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından çiftçilere yönelik önemli bir destek programı daha hayata geçirildi. Bu çerçevede düzenlenen Gebe Simental Düve Dağıtım Töreni, Ordu Valisi Muammer Erol, Büyükşehir Belediye Başkan Vekili Celal Tezcan, Fatsa Kaymakamı Avni Kula, Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, Ordu Tarım İl Müdürü Bayram Ay, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Vedat Aydoğan katılımıyla gerçekleştirildi.

Fatsa’da tarımsal üretimin desteklenmesi amacıyla yürütülen çalışmalar devam ediyor. Bu kapsamda, Kılıçlı Mahalle Muhtarı Mesut Köroğlu’na ait kivi bahçesinde hasat programı gerçekleştirildi.

Fatsa Belediyesi tarafından hizmete açılan Kitap Kafe, özellikle ara tatil döneminde de gençlerin en çok tercih ettiği çalışma alanlarından biri oldu. Sessiz ve konforlu ortamıyla öğrencilerin ders çalışma motivasyonunu artıran Kitap Kafe, tatil sürecinde de dolup taştı.

11 Kasım Milli Ağaçlandırma Günü dolayısıyla Fatsa Orman İşletme Şefliği tarafından Dolunay Ortaokulu’nda düzenlenen programda, öğrenciler ve protokol üyeleri geleceğe nefes olmak için fidan dikti.

Fatsa Belediyesi, şehrin dört bir yanında yürüttüğü kalıcı altyapı yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.

Fatsa Belediyesi, ilçenin ulaşım ağını daha modern ve konforlu hale getirmek için kalıcı yatırımlarına devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi ile koordineli şekilde yürütülen sathi kaplama asfalt çalışmaları, mahallelerde yaşayan vatandaşların ulaşım kalitesini artırıyor.

Fatsa Belediyesi Kırsal Hizmetler Müdürlüğü ekipleri tarafından Aslancami Mahallesi Softalı Küme Evleri’nin aşağı bölümünde başlatılan 300 metrelik yol çalışması mahalle halkının yıllardır süren çilesine son veriyor. Mahallede yaşayan vatandaşlar, yapılan hizmetten duydukları memnuniyeti dile getirerek emeği geçenlere teşekkür etti.

Fatsa Belediyesi, ilçede altyapı çalışmalarını tamamladığı mahallelerde asfaltlama çalışmalarına başladı. Bu kapsamda Kurtuluş Mahallesi’nde yürütülen sıcak asfalt çalışmalarını Fatsa Belediye Başkanı İbrahim Etem Kibar, AK Parti Fatsa İlçe Başkanı Yasin Sarıçiçek ve Kurtuluş Mahalle Muhtarı Yener Dikbaş ile birlikte yerinde inceledi.